ORDU ALTINORDU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Taşbaşı Dergisi Yeni Sayısıyla Okuyucunun Karşısında

Taşbaşı Dergisi Yeni Sayısıyla Okuyucunun Karşısında

Altınordu ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ilk sayısı Aralık 2021'de yayımlanan Taşbaşı dergisinin 2'nci   sayısı okuyucuyla buluştu. İlk sayısı gerek şehrimizde gerekse edebî kamuda beğenilen ve ilgi gören Taşbaşı dergisi matbu olanın dijitale kaybettiği bir zaman diliminde arşivlik bir sayıyla okuyucusunun karşısına çıktı.

Genel yayın yönetmenliğini Tuna Eselioğlu'nun yaptığı derginin 2'inci sayısında Ordu Üniversitesinden Prof. Dr. İlhan Ekinci, Doç. Dr. Cenan Kuvancı, Doç. Dr. Ömer Hatipoğlu, Doç. Dr. Üzeyir Süğümlü ve Öğrt. Görevlisi Mustafa Büyük bilimsel makalelerle makaleleri yer almakta. Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kadir Metin Akbaş, bu yıl kaybettiğimiz, çocuk edebiyatımızın önemli isimlerinden Mevlâna İdris Zengin üzerine önemli bir yazıyla katkı sağlıyor.

Mübadele konusunda önemli çalışmalara imza atmış olan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Profesörü Kemal Arı mübadele üzerine   güzel bir yazıyla dergiye omuz verenlerden.

Dr. Yavuz Selim Uğurlu Akobuz Dergisi, Dr. Mustafa Eren "Mayıs Yedisi", Dr. Gökhan Demir "Ordu'daki Osmanlı camilerinin kitabelerindeki tarih düşürme geleneği" üzerine arşivlik makalelerle dergiye katkı sunan isimler.

Derginin ilk sayısında Şair Şinasi Tepe'nin şiiri üzerine önemli bir makale yayımlayan Volkan Odabaş, bu sayıda ise 90 Kuşağı'nın üretken şairlerinden İrfan Yıldız'ın editörlüğünde 63 sayı yayımlanan Uzak Şiir Seçkisi'ni değerlendiriyor.

Hüseyin Çerçil "Beceri Teknoloji ve Eğitim", Zeynep Elif Uğurlu "Değerli Yaşam", Demiray Getmez ise "Bir Gençlik Bir Gençlik" başlıklı eğitim üzerine yazılarıyla dergiye güç katıyorlar.

Ordu yöresi türküleri üzerine çalışan ve Aybastı ilçemizde de Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni olarak bir süre görev yapmış olan Nurten Lale'nin "Ordu Türküleri" üzerine keyifli bir yazısını okuyacaksınız.

Mahmut Aydın, Selahattin Yusuf'un "Eve Dönemezsin" romanını değerlendirdiği bir makalesi ve 'yol' üzerine bir denemesiyle bizleri selamlıyor.

Enes Akçay'ın yazısı, Ordu üzerine tarihî çalışmalarıyla yakından tanıdığımız Mithat Baş'ın kendi babaannesinin gerçek hayat hikâyesinin izini sürdüğü, 1. Dünya Savaşı yılları Mesudiye'sini anlattığı tarihi romanı "Umutlar Tükenince" üzerine.

Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenler arasında düzenlediği "Ordu Sonbahar ve Ben" temalı yarışmada dereceye giren denemelere yer verilen dergide, öğretmenler kalemlerden Goncagül Ustaoğlu, Leyla Yıldırım, Turan Aksoy, Yadigâr Padar Karakuş, Özlem Topal ve Burcu Demir Öncül Ordu'nun sonbaharını ölümsüzleştirdiler, hüzünle okuyacaksınız.

Yine Altınordu İlçe Müdürlüğünce yapılan "Merhamet" temalı öğretmenler arası öykü yarışmasında dereceye giren Şefika Gül Kasapoğlu ve Gül Aksoy öykülerine de yer verilmiş bu sayıda.

Dergide Nuri Keçeci'nin Karabağ Katliamını merkeze aldığı usta işi enfes bir öyküsünü okuyacaksınız. Yine bir zamanlar Altınordu /Fatih Anadolu Lisesinde öğretmenlik yapmış, çocuk edebiyatının usta öykücülerinden olan Üzeyir Gündüz dergiye katkı sağlayanlardan.

Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce düzenlenen "Bana Çocuğunu Anlat" konulu engelli çocuğu olan veliler arası deneme yarışmasında ilk sırayı alan Mehtap Kara'nın "Miracım" adlı anlatısı eminim ki size bir kalbiniz olduğunu hatırlatacak.

Önemli mutasavvıf şahsiyetlerin yaşamlarını romanlaştırarak kendi okuyucusunu oluşturma yolunda ilerleyen yazar Aydın Hız denemesinde, görme yeteneğini sonradan kaybetmiş iki usta yazar Cemil Meriç ve J. Luis Borges üzerinden kendi okuma yolculuğunu da katarak "Gözlerimizdeki ışık okumanın aydınlığıyla çoğalır mı?" sorusunun cevabını arıyor.

Şenol Esmer, okumaya dair bir denemesiyle bu sayıya katkı sağlayanlardan.

Dr. Yavuz Selim Uğurlu, Nuri Bilge Ceylan'ın 2018 yılında gösterime giren "Ahlat Ağacı" filmini öğretmenlik mesleği üzerinden değerlendiriyor.

Derginin bu sayısında edebiyatımızın önemli eserlerinden alınan metinler üzerine "Çize-Yorum" sayfalarında Alp Arslan, Ertuğrul Atasever, Funda Geze, Yekta Keskin, Zerrin Arslan öğretmenlerimiz ve öğrencimiz Kübra Ongun çizgileriyle; resim sanatçısı Orhan Zafer ise resim çalışmalarıyla dergimize zenginlik ve derinlik kattılar.

Ayrıca yine bu yıl aramızdan ayrılan merhum Sezai Karakoç anısına "Masal" şiirinin teması üzerinden Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce lise ve ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen 'Doğunun 7.Oğlu Karikatür Yarışması'nda lise kategorisinde birinci olan Abdullah Mesut Yılmaz'ın çalışmasına da yer verilmiş dergide.

Derginin Marcel Proust'tan ilhamla oluşturulan "33 soru-33 cevap" başlıklı sayfalarında   Ordu'da görev yapan iki sanatkâr ağırlanıyor. Biri romancı biri ressam. Keyifle okuyacağınız bu bölümde sanatkârlarımızı yakından tanıyacaksınız.

Derginin bu sayısında da fotoğraf sanatçısı Necmettin Güney Hocanın fotoğraf arşivinden faydalanılmış.

 

02-03-202302-03-202302-03-2023

Karşıyaka Mahallesi, Atatürk Bulvarı Kat.2 No.336E 52200 Altınordu/ORDU - 0(452) 2101124_2101114_2101122

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.